Sabtu, 30 Ogos 2008

Warisan

mula2 sekali dengar lagu ni masa aku sekolah menengah dulu...masa aku menghadiri kem biro tatanegara...ada lagi ker biro tatanegara sekarang ni ekk?...dah lama tak dengar...ada dua lagu berunsur patriotik yang menggunakan tajuk yang sama...dua2 lagu aku suka...

marilah kita sama2 menghayati lagu warisan ni...




WARISAN


Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap diarus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ketangan yang lain
Peribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan maha perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayukan gagah dinusantara

3 ulasan:

RHEA berkata...

Salam Wild Cempaka.. cuma kenal nick ni dalam JL tapi kte lum pnah btegur sapa.. hmm.. WARISAN.. lagu wajib dalam perhimpunan mingguan semasa menuntut di MRSM Muar..

Salam Merdeka buat wild.. di sini.. sekolah2 di Johor.. digalakkan menyambut malam ambang merdeka.. antara pengisian wajibnya ialah, semua murid dimestikan menonton filem Bukit Kepong.. satu-satunya filem yang mampu memberi kesan mendalam di hati kanak-kanak suci ini.. supaya mereka lebih menghayati erti kemerdekaan.. dan bagaimana susahnya hidup sebelum merdeka..

akhir kata.. selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan..

RHEA berkata...

erk.. lupa lak.. sila beri emel address wild ke rh_scarlet@yahoo.com coz rhea nak invite wild ke blog rhea.. tq.

As berkata...

salam rhea...salam merdeka dan selamat menjalani ibadah puasa...

mungkin kita belum berkesempatan bersua di JL...

wah bagus la...banyak pengisian untuk bakal2 pemimpin kita...harap mereka semua boleh menghayati dengan baik dan menjadi anak bangsa yang merdeka dan mempertahankan kemerdekaan yang ada...

ok...nanti wild email rhea...
tq sebab masuk sini dan tegur wild...harap persahabatan kita berpanjangan...